Eilen kun kävelin ulkona, taivas oli pilvistä tumma, mutta sitten, pikkuhiljaa, aurinko valui pilvien takaa esiim. Mustia pilviä oli vielä joka puolella, mutta aurinko tuli esiin päättäväisenä. Tuntui, kuin se yrittäisi kertoa, että valoisampi aika on tulossa, sitkeästi ja pikkuhiljaa, vaikka vielä aika mustalta näyttääkin.

Viime yön nukuin taas huonosti, vaikka olin kävellyt ympäri kaupunkia ja tehnyt melkein kahden tunnin joogaharjoituksen väsyttääkseni kehoa. Jännitti. Tänään minulla oli neljä eri aikaa varattuna eri hoitotahojen kanssa: onkologille, syöpäosaston omalle hoitajalle, kirurgille ja terapeutille. Eniten jännitti, mitä tietoja onkologi kertoo, sillä tiesin, että hänellä on käsissään patologin tiedot leikkauksessa poistetuista kudoksista. Samoin mietitytti, millä aikataululla hoitoni jatkuvat.

Jännitin, kuinka suuri syöpäkasvain oli vielä ollut ja kuinka moni poistetuista imusolmukkeista oli saastuneita. Tieto, jonka sain yllätti minut täydellisesti.

Täydellinen hoitovaste.

Patologi ei ollut löytänyt enää yhtään syöpäsoluja, ei poistetusta rinnasta, eikä kainalon imusolmukkeista. Neoadjuvanttihoito (eli siis ennen rintasyöpäleikkausta annettavat sytostaatit) olivat toimineet täydellisesti. Tämän parempaa hoitotulosta ei voi olla.

Olo on aika kummallinen. Jälleen kerran tuntuu, että olen saanut elämältäni täyslaidallisen, koko kirjon ja vuoristoradan suurilla korkeuseroilla. Sen kaiken paskan, mutta myös sen kaiken ihanan. Ja vaikka hoidot on vielä ihan kesken, niin nyt tuntuu, että vaaka on kallistunut sinne hyvään päähän. Homma etenee.

Nestettä kertyy vielä aika paljon, joten cef-sytostaatteja ei aloiteta vielä ensi viikolla, vaan kahden viikon päästä. Siitä ne jatkuvat taas kolmen viikon välein. Näillä näkymin viimeinen cef-sytostaatti menee tammikuun alussa. Herceptin-täsmälääke jatkuu vielä sen jälkeenkin vuoden verran pistoksina, mutta vaikka lääke on vahva, eivät sivuvaikutukset ole isot ja voin ruveta suunnittelemaan töihin paluuta.

Ensi viikon saan siis vielä huilia ilman sytostaatteja. Ja juhlia.  Juhlia elämää.

 

Save