Työllisyyskeskustelu velloo Suomessa kovana ja mielipiteitä heitellään joka suunnalta puolesta ja vastaan. Tämä kirjoitus on yksi näkemys suomalaisesta työttömästä. Tämä on teksti, jonka haluaisin ojentaa jokaiselle ihmiselle, joka tulee kertomaan minulle viikoittain miten laiskoja ja selkärangattomia työnpakoilijoita suomalaiset työttömät ovat. Meillä on kova tarve lokeroida ja niputtaa ihmisiä ymmärtääksemme mieltymyksiämme, taipumuksiamme ja tekemisiämme, niin omia kuin toistenkin.
Tässä on muutama esimerkki suomalaisesta työnpakoilijasta:

  • Eräs 54-vuotias nainen irtisanottiin 34-vuotisen yhtäjaksoisen työsuhteen jälkeen. Tämä nainen on mennyt suoraan keskikoulusta työelämään, ostanut asunnon, kasvattanut perheen ja maksanut veroja koko elämänsä. Taloudellisiin ja tuotannollisiin syihin vedoten hänestä tuli yhdessä yössä laiska ja selkärangaton työnpakoilija 54-vuotiaana yli 30-vuotisen työuran jälkeen.
  • Eräs 28-vuotias nuori mies on sairastanut nuoresta iästään huolimatta syövän. Usko tulevaisuuteen on ollut välillä yhtä horjuva kuin parantumisennuste. Tämä nuori selkärangaton työnpakoilija on ollut rankoissa hoidoissa vuodesta toiseen, kun hänen ikätoverinsa ovat olleet koulussa opiskelemassa itselleen ammattia ja työllistymässä. Hän on saanut terveen paperit, mutta kuvitelkaa itsenne tilanteeseen, jossa olette viimeiset 10 vuotta keskittyneet vain parantumiseen ja sairauden kanssa elämiseen. Voiko tätä selkärangatonta työnpakoilijaa syyttää siitä, että hän on pelokas tulevaisuutensa ja kykyjensä suhteen, eikä ole aivan varma mihin hän hakeutuisi opiskelemaan tai työllistymään?
  • Eräs työnhakija on hakenut töihin yli 100 paikkaan, mutta tehtyään yleissihteerin töitä yhtäjaksoisesti 20 vuotta, on hän jäänyt auttamattomasti jälkeen työelämässä tapahtuneista muutoksista. Mitä nämä työelämän muutokset esimerkiksi sihteerille sitten ovat? Kuvittele, että olet nuorena hakeutunut sihteeriksi yritykseen ja tullut pitkälti toimeen suomen kielen, kirjoituskoneen, paperin ja kynän kanssa. Nyt selailet työpaikkailmoituksia ja näet edessäsi sanoja kuten: tietojärjestelmä/IT osaaminen välttämätön, suomen ja englannin kielen sujuva osaaminen, Adobe ohjelmien hallinta sekä kokemusta viestinnästä ja verkkokirjoittamisesta sekä korkeakoulututkinto. Hakisitko itse paikkaa? Jos hakisit, niin minkälaiset uskot mahdollisuutesi tulla palkatuksi olevan?

Nyt olet opetellut käyttämään Office-ohjelmia, koska se on yksi työelämän perusedellytyksistä. Kirjoita ensin 50 työhakemusta ja tule kertomaan, että olipas se kiva ja helppo homma. Muista vielä jokaisen kohdalla innostua työpaikasta, kuvitella itsesi työpaikkaan ja sitten alkaa kirjoittamaan uutta hakemusta, koska et saanut edes kutsua työhaastatteluun. Olet Teflonista, jos itsetuntosi, itseluottamuksesi ja usko kykyihisi ovat vielä tallella 50 hakemuksen ja hylkäyksen jälkeen.

Tiesitkö, että työtön ihminen on aivan samanlainen kuin sinä? Hänellä saattaa olla perhe. Hän saattaa olla vanhempi tai isovanhempi. Ehkä hänellä on myös lemmikki. Hän käy samassa jumpassa kuin sinä. Hän haaveilee karkaavansa Espanjan lämpöön marraskuun koleutta pakoon. Ei hän kaipaa, ei tarvitse, ei ansaitse sääliäsi, mutta ei arvosteluasikaan. Hän on siis niin paljon muutakin kuin laiska ja selkärangaton työtä pakoileva työtön.

Tiesitkö muuten sitä, että kaikilla ei ole vanhempia, sukulaisia tai tuttavia, jotka pystyvät auttamaan työllistymisen kanssa tai edes olemaan tukena elämässä yleensä? Kiitä onneasi, jos sinulla on edes yksi edellä mainituista turvaverkoista.

Totta kai yhteiskunnassamme on ihmisiä, jotka ovat omasta halustaan työttömiä, eivätkä halua panostaa omaan työllistymiseensä pätkääkään. Toki meillä on nuoria, jotka luulevat heti valmistuttuaan olevansa valmiita johtamaan maata ja nirsoilevat työpaikoista. Uskoisin, että edellä mainitut ihmisryhmät maamme kestää kyllä, mutta entäpä kymmenet tuhannet vailla työtä olevat ihmiset, jotka ovat kuin kuka tahansa meistä? Maamme ei kestä näiden ihmisten arjesta vieraannuttamista, syyllistämistä ja sitä, että nämä ihmiset eivät halustaan huolimatta työllisty.  Jos luulet työtä pakoilevan laiskan ja selkärangattoman henkilön olevan yleispätevä luonnehdinta suuresta osasta maamme työttömiä, niin kiitä onneasi, ettet ole ikinä joutunut kävelemään heidän kengissään.

Tiina L.

Kirjoittaja työskentelee 3. sektorin palveluksessa yhdistyksessä, joka työllistää pitkäaikaistyöttömiä eri pituisille työllistymisjaksoille. 3. sektori on yksityisen ja julkisen sektorin lisäksi Suomessa oleva vapaaehtoissektori, johon lukeutuu esimerkiksi erilaisia yhdistyksiä ja säätiöitä.  Tällaiset toimijat ovat usein voittoa tavoittelemattomia ja toimivat yhteiskunnallisten ja eettisten tavoitteiden pohjalta.

*Artikkelin kuvat Pixabay.com